top of page

Algernon - effektus

 

Kísérleti patkánynevelde 70 percben, avagy egy orvosi látlelet balladája

 

"Asszem néha emlékszek... Asszem, hogy emlékszek... Ül az ágy szélén,kezét a fejemre teszi, és azt mondja: hű de forró... Nemtom... Talán a nő az intézetbe.... Próbálok, próbálok emlékezni, asszem hogy nő volt."

 

A szellemileg visszamaradott Charlie Gordon zsenivé válásának fejlődéstörténetét, a mára világhírűvé lett Virágot Algernonnak címűnovellát Daniel Keyes 1958-ban jelentette meg először novellaformájában. A nagy sikerre való tekintettel a ma is élő amerikaiszerző, 1966-ban regényt komponálva az anyagból hősét elindítottaa világsiker felé vezető úton. A könyv népszerűségét bizonyítja,hogy két film is készült belőle, egy Oscar-díjas alkotás 1968-ban és egy tévéfilm 2000-ben.

 

Néhány évtized múltán az Algernon - effektus alkotóit is megragadták a szövegben rejlő filmes lehetőségek, és ahogy a regény monológgá sűrűsödött, úgy lett rajta úrrá a filmekre jellemző ún. kihagyásos vágástechnika, mely az előadás nyelvét egy sajátos irányba terelte. Így az alkotók, Bicskey Lukács rendező és Ilyés Lénárd színész a hosszú monológok helyett filmszerűen pörgetett, apró jelenettöredékekből kezdett építkezni újszerű és sajátos formanyelvet teremtve.

 

Az előadás legutóbbi sikere, hogy telt házzal szerepelt az ország legnevesebb meghívásos színházi fesztiválján, a Pécsi Országos Színházi Találkozón, azaz ismertebb nevén a POSZT-on.

 

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak című regénye alapján az előadást írta

Ilyés Lénárd

 

Rendezte:Bicskey Lukács

 

Játssza: Ilyés Lénárd

 

 

Kritikák:

 

Kultúrprojekt Kritika

 

Kultúrpart kritika

 

 

bottom of page