top of page

Budapest - Amargant Színházi Műhely, Müszi

 

Az Amargant Színházi Műhely egy 32 éves színész, Ilyés Lénárd kezdeményezése. Egy-két szereplős vándorelőadásainak díszlete általában elfér egy bőröndben és ezek a produkciók gyakorlatilag bárhol játszhatók. Ennek köszönhetően jó néhány kisebb és nagyobb közösségbe eljutott már a határon innen és túl, és úgy döntött, ezeket a közösségeket az Okuláré Projekt segítségével próbálja összekapcsolni. A kezdeményezésnek híre ment, és még további csoportok is beszáltak a projektbe.

 

Az Amargant budapesti játszóhelyeként résztvevő Müszi egy igazi közösségi tér, benne napi 2-3 kultúrprogrammal: színházzal, koncertekkel, workshopokkal, kézműves piacokkal, szabadegyetemmel, felolvasóestekkel, mozival; és persze a helyi műhelyekben dolgozó alkotókkal. 

 

A Müszi honlapja

Budapest, Április 7.

Budapest, Május 5.

Budapest, Június 2.

 

 

 

 

Sopron, Búgócsiga Akusztik Garden Kultúrkocsma.

 

Friss, új, lehengerlő. Alig pár hónapja nyíltak és máris széles közönséget, telt házas irodalmi előadásokat, és számtalan programot tudhatnak magukénak. Már toborozzák a csapatot, izzik a munka. Aznap a projekt miatt nyitnak ki.

 

A soproniak honlapja

Sopron, Április 7.

Sopron, Május 5.

 

 

Szeged - CZET- formáció

 

2013-ban alakult egy Mrozek felolvasószínházi produkcióval Czene Zoltán vezetésével. Tíz évvel korábban, 2003-ban szintén ő alapította a jelenleg is működő Szegedi Egyetemi Színházat. Azóta rendezőként és dramaturgként dolgozik. Ilyés Lénárd, az Okuláré Projekt ötletgazdája épp szerepelt ebben a bizonyos CZET-féle Emigránsok előadásban, és a koncepciót ennek sikerén felbuzdulva dolgozta ki.

 

Az ötletet adó előadás kritikája

A felolvasóest élőben is követhető

Szeged, Április 7.

Szeged, Május 5.

Szeged, Június 2.

Szeged, Június 2.

Eger - Földszint 2

 

 

Nádasy Erika és Szegvári Menyhért saját alapítású lakásszínháza. A Földszint 2 saját produkciói elsősorban a Menyhért rendezői- és Erika színészi munkájából közösen létrehozott monodráma előadások. A Földszint 2-n kívül is játszanak az országban sokfelé, például a Miskolci Színházban is repertoáron futnak előadásaik. Befogadóhelyként is működnek, fellépett már náluk pl. Galkó Balázs, Gergye Krisztián, Andresz Kati, Harsányi Attila és még sokan mások.

 

A színház honlapja

 

Eger, Április 7.

Eger, Június 2.

Okuláré Projekt 

Helyszínek 

Kanada, Calgary - Magyar Ház

 

A kanadai Calgary-ban élő magyar közösség is beszállt a projektbe. Itt a nagy távolság miatt már el kellett gondolkozni azon, hogy hogyan lehet megoldani az időeltolódás problémáját. Végül az a döntés született, hogy ők pár nappal korábban rendezik meg a saját estjüket, és az eseményről email-ben elküldött hangulatjelentést a szervezők 7-én felolvassák.

 

A magyar ház honlapja

Calgary, Április 7.

Calgary, Május 5.

Calgary, Június 2.

 

 

 

 

 

Németország, Karlsruhe-i Magyar Kulturális Egyesület

 

Az Amargant Színházi Műhely Novecento előadására egy karlsruhe-i kis bérelt teremben olyan 60 magyar néző gyűlt össze. Az előadás után összeültek egy körbe, és közösen megbeszélték, hogy beszállnak az Okuláré Projektbe. Néhány bátor felolvasó és a kíváncsi hallgatóság. Civil megmozdulás tőlünk ezer kilométerekkel arrébb.

 

Karlsuhe- Magyar Kulturális Egyesület honlapja

Karlsruhe, Április 7.

Hódmezővásárhely, Bessenyei Színkör 

 

2012. októberében alakult amatőr színjátszó társulatként. Hetente két próbát tartanak, hétfőn és csütörtökön. Jelenleg 12 felnőtt tagjuk van. A színkör vezetője és rendezője Benkő Brigitta .

 

Első előadásuk egy ballada-est volt, Öröm és bánat címmel. 2013 tavaszán egy két felvonásos darabbal, Háy János Házasságon innen és túl című házasságdrámájával készültek el. 2013 őszén Fehér József Játékpróba c. egyfelvonásosát dolgozták fel, amellyel egy fesztiválon is szerepeltek Székesfehérváron. 2014 januárjában a mesejátékok világába kalandoztak, amikor is a Cindy meséi c. zenés mesejátékot állították színpadra. Ebben szerepet kapott a gyerek színkör is 15 fővel. Ez a mesejáték nyolc előadással büszkélkedhet.

 

A csapat folyamatosan dolgozik, részt vesz a város számos rendezvényén, és a jövő évben is két színdarabbal készül, melyekből az egyiket a felnőtt, másikat a gyerek közönségnek szánják.

 

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Honlapja

Hódmezővásárhely, Május 5.

Hódmezővásárhely, Június 2.

Debrecen - Debreceni Egyetemi Színház

 

8 debreceni egyetemi társulat összefogásából létrejött közösség. Saját egyetemi színházi fesztiváljuk is van, amit legutóbb merész döntéssel egy képtárban: a debreceni Modem-ben rendeztek meg. Friss szellemiségű, újító törekvésekre mindig nyitott fiatalok csapata.

 

A Debreceni Egyetemi Színház honlapja

Debrecen, Április 7.

Debrecen, Május 5. 

Debrecen, Június 2.

Sárospatak, Református

Gimnázium Kollégiuma

 

A nagy történelmi hagyománnyal rendelkező gimnázium diákjainak összefogása a mai magyar kultúra jegyében. Izgalmas együttható :-)

 

A sárospatakiak honlapja

Sárospatak, Április 7.

Miskolc, Helynekem Klub

 

Pár éve nyitottak, és pillanatok alatt befutottak a miskolci köztudatba. Művészbarát hely, a koncerteken kívül irodalmi estekkel, színházzal. Egyik legsikeresebb irodalmi programjuk a mindig telt házas slam poetry est. Kulturális szervezőjük, Barcsai László maga is költő, a miskolci Orka csoport alapító tagja.

 

A Helynekem Klub honlapja

Miskolc, Április 7.

Mezőkövesd – Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör

 

Az éppen 15 éves helyi színjátszó kör tagjaiból Pázmándi László, a mindig tettrekész színész-rendező verbuválja az est előadóit. Rendhagyó irodalmi est a Bükk hegység lábánál.

 

Nagyrészt lelkes fiatalokkal dolgoznak, és persze nem kevésbé lelkes régi tagokkal. Évente három-öt egész estés előadásuk van, színdarabok mellett verses összeállítások, kabaréműsorok.

 

Amint értesültek az Okuláré Projektről, rögtön elindult a szervezés, a társulat minden tagja támogatja és fontosnak tartja a kezdeményezést, nagy szeretettel, és örömmel vágtak bele a megszülető drámák felolvasószínházi feldolgozásába.

 

A mezőkövesdi Okuláré facebook eseménye

Mezőkövesd, Április 7.

 

Dunaújváros, Söröző a 3 Királyhoz

 

10 éve működő, hangulatos, a fiatalokat, főiskolás-diák réteget vonzó hely, nagyon népszerű, a városban szinte mindenki ismeri.

A tulajdonosok gyakran támogatnak induló, pályakezdő művészeket, zenekarokat. A különteremben rendszeresek a koncertek, fellépések, konferenciák, széles körben ad otthont a legkülönbözőbb rendezvényeknek.

 

A helyi szervezők-felolvasók között vesz részt a munkában Horváth Béla nyugalmazott drámapedagógus, aki kiváló tanári munkája mellett, izgalmas, tabukat ledöntő előadásairól, rendezéseiről is ismert. És korábbi tanítványa Pozsonyi Ferenc főiskolai nyelvtanár, kommunikátor.

 

A 3K facebook oldala

Paks, Csengey Dénes Kulturális Központ

 

A paksi Parola Drámakör a Kulturális Központban ezzel a a felolvasóesttel debütál.

 

A Csengey Dénes Kulturális Központ honlapja

Paks, Május 5.

 

Celldömölk, Soltis Lajos Színház

 

1980-ban Sitke Színkörként alapukó, 2001-ben Soltis Lajos Színházként intézményesülő, profeszionális előadásokat játszó színház. A főleg fiataloKból álló csapat az előadásokon kívül színiiskolát működtet, fesztiválokat szervez, rendszeresen turnézik. Aktív, sikeres működésük olyan neveket is közös munkára sarkallt, mint Bocsárdi László, Solténszky Tibor, Katona Imre, Somogyi István és a színkör egykori művészeti vezetője, a tragikus körülmények között elhunyt Soltis Lajos is.

 

A Soltis Színház honlapja

 
 

 

Isaszeg, Művelődési Otthon

 

 

A Művelődési Otthon a város történelmi és népművészeti hagyományaihoz hűen szolgálja a helyi és környékbeli lakosság kulturális igényeit. Ennek érdekében dolgoznak arany minősítésű hagyományőrző csoportjaik: a Csata Táncegyüttes és az Isaszegi Asszonykórus, melyek országon belül és Európában egyaránt öregbítik Isaszeg hírnevét.

 

A Gaudium Carminis Kamarakórus szintén arany minősítésű és hangversenydíjas csoport. Mindhárom együttes számos bel- és külföldi vendégszereplésen vesz részt.

 

Évente visszatérő, városi rendezvényeiken kívül színházi előadásokkal, rendhagyó tanórákkal, családi és gyermekprogramokkal, hagyományőrző rendezvényekkel, zenés estekkel, bálokkal, kiállításokkal igyekeznek változatossá, színvonalassá és igényessé tenni Isaszeg kulturális életét.

 

A Művelődési Otthon Honlapja

 

Isaszeg, Május 5.

 

 

Győr, Kozi Bár

 

Igazi, hamisítatlan kultúrpince, ahol csocsóasztalok és focitrófeák között útkereső fiatalok bontogatják a szárnyaikat. A helyet vezető Kozák Gábor (Kozi) összegyűjti a pályakezdő tehetségeket,, és ahol tudja, segíti őket. Itt próbálnak az első koncertjükre, itt csinálják meg az első kiállításmegnyitót, vagy épp itt ad elő a színkörük egy előadást.

 

Az amatőr kezdeményezéseken túl a profik is gyakran megfordulnak itt. Kozák Gábor és kollégája, a Győri Nemzeti Színház színészeként ismert Ungvári István gyakran szerveznek Irodalmi Kávéházat. Minden hónapban új produkciókat láthatnak az érdeklődők, meghívott vendégművészekkel. Ettől a hónaptól az Okuláré is műsoron.

 

A Kozi bár honlapja

Győr, Április 7.

Győr, Május 5.

Győr, Június 2.

Az alábbiakban a résztvevő helyszínek és a dokumentációk olvasható. A dokumentációk listája nem informál arról, az adott helyszín részt vett- e egy adott hónapban a projektben vagy sem. Többször előfordul az, hogy egy adott helyszín részt vett ugyan abban a hónapban, de nem készült róla dokumentció. A havi résztvevők pontos listája az Okuláré főoldalán.

Oslo, Norvégia
 

Az Oslóban élő magyarok 2014 októberében hallottak az Okuláré Projektről, azonnal lelkes szervezésbe kezdtek, így a 2012-ben megalakuló önképző színházi társulat újraszerveződött.

 

Az öt fős csoportot képviseli jelenleg Bozó Szilvia (pedagógus), L. Evelin (kontroller), Menyhárt Beáta (gyógypedagógus), Antalóczy Zoltán (sales manager) és Medve Gábor (informatikus). Mindannyian kedvelik az irodalmat, szeretnek olvasni, néhányan írnak is, egyelőre még titokban.

Oslo, November 10.

 
 
Mosonmagyaróvár
"Baráti kör a Művészetért" AlapítványA csapat 2004-ben határozta el, hogy Alapítványt hoz létre „Baráti Kör a Művészetért” Alapítvány néven, majd ezt követően Major Tamás szakmai vezetésével működteti a „Theatrum ad Flexum” művészeti csoportot.

Produkcióik pl. a Handabasa, avagy a fátyol titka; a Légy jó mindhalálig; a 80 vödör levegő, a Kölyök; az Isten pénze, a Valahol Európában, az Isten bokrétája, a Kényeskedők, vagy A dzsungel könyve.

Sikerüket bizonyítja, hogy a társulatot 2014-ben Mosonmagyaróvár a Város Kultúra Díjjal jutalmazta.

 

Mosonmagyaróvár honlapja

Csehország, Brünn (Brno)
Sárga Szamár

 

A Sárga Szamár a Brünnben tanuló magyar diákokat összefogó klub, a Kafedik (Kazinczy Ferenc Diákklub) lapja. Rendszertelen időközönként, évente négyszer jelenik meg, ilyenkor filmekkel, irodalommal és a brünni alternatív zenei élettel foglalkozik, de örömmel szippantja magába világutazók és más csodabogarak írásait is. Három nyelven (magyarul, csehül és angolul) készül. A szerzők, akik aprólékosan ismerik a város kávéházainak legjavát, nem csak írnak, hanem olykor-olykor irodalmi esteket is rendeznek. 

 

A Sárga Szamár Honlapja

Székesfehérvár

 

 

A más-más különböző produkciókban alkotó székesfehérvári függetlenek 2014 növembertől az Okuláré Projekt apropóján kéthavonta összegyúlnek, és közösen felolvasnak.

 

BARBÉLY GÁBOR


Csend-labor Kulturális Műhely, színész, rendező.
Amatőr és független színházak után saját útját járja alkalmi társulatával.

 

CZINKI FERENC

 

1982-ben született Székesfehérváron. Író, szerkesztő, kritikus. Írásai a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Kalligramban, a Hévízben, az Irodalmi Szemlében, más folyóiratokban és blogján jelennek meg. A Fejér Megyei Hírlap tárcaírója. A KafkaBeat Kocsmaszínház rendezőjeként, programszervezőjeként dolgozik. A József Attila Kör elnökségi tagja. Egy kocsma város című kötete 2014 augusztusában jelent meg.

 

SZABÓ-LUKOCZKI ÁGNES


A veszprémi Pannon Egyetem magyar és színháztörténet szakán végzett. 2000-ben, a csapat alakulásakor csatlakozott a székesfehérvári Prospero Színkörhöz, melynek 13 évig volt aktív tagja. Ez idő alatt nem csak színészként, hanem rendezőként és dramaturgként is volt alkalma kipróbálni magát. 2010-11-es évadban részt vett a Barbély Gábor által vezetett "Csend-labor" elnevezésű tréningen, melynek köszönhetően a színészi hatás további eszközeivel ismerkedett meg. Jelenleg a színház alternatív megoldási lehetőségeinek felkutatásával foglalkozik.

 

DÁVID KATA


10 éve lelkesedő, főleg Székesfehérváron működő amatőr színész, főszerepben éppen anya. Korábban a Prospero Színkör tagja, jelenleg a Csend-laboré.

 

HORVÁTH GERGELY


Színész, tréner. 14 éve foglalkozik színházcsinálással, főleg színészként, és főleg amatőr (alternatív, független – ahogy tetszik) társulatoknál.


Jelenleg Czinki Ferenccel dolgozik együtt a KafkaBeat Kocsmaszínház égisze alatt.

 

A KafkaBeat Kocsmaszínház honlapja

Németország, Ulm
Magyar Kultúregyesület

 

Az Ulmi Magyar Kultúregyesület 1976. szeptember 25-én alakult meg az ulmi székhellyel működő magyar közösség 18 tagjának kezdeményezésére és részvételével. Az egyesület programkínálata kezdettől fogva sokszínű: filmbemutatók, társas kirándulások, megemlékezések, zenés rendezvények, irodalmi estek, előadások a társadalom- és természettudományok köréből, ifjúsági programok szerepelnek a meghirdetett műsorok között.

 

Az Ulmi Kultúregyesület honlapja

 

 

 

 

bottom of page